صفحه کلاچ چیست و چگونه کار می کند؟
نحوه کار سیستم صفحه کلاچ خودرو و اجزای آن
کلاچ وسیله ایست برای انتقال حرکت چرخشی از یک شفت به شفت دیگر. کلاچ در واقع یک وسیله قطع کردن و یا وصل کردن است که در سیستمهای انتقال نیرو بکار میرود. اصولاً در سیستمهای انتقال نیرو، توان و نیروي تولید شده در موتور براي استفاده به شکلی دیگر و یا استفاده در جایی دیگر نیاز به جابجایی و انتقال دارد. حال براي آنکه بتوان بر روی این انتقال نیرو کنترلی را اعمال کرد؛ سادهترین راه استفاده از یک صفحه کلاچ است تا هر زمان که نیاز به توقف انتقال نیرو باشد این عمل انجام پذیرد.
و اما در خودرو، صفحه کلاچ دستگاهی است که نیروی موتور را از گیربکس قطع یا وصل میکند یا به عبارت سادهتر عمل دیسک و صفحه کلاچ برای تعویض دندههای گیربکس است. این عمل بهوسیله پدال که زیر پای چپ راننده قرار دارد انجام میشود، به این ترتیب که با فشار به پدال کلاچ، صفحه فلایویل جدا میشود و نیرو به گیربکس (جعبه دنده) نمیرسد و در نتیجه چرخهای وسیله نقلیه آزاد میشود، برعکس، با رها کردن کلاچ، صفحه کلاچ به فلایویل میچسبد و نیروی موتور تابع سرعت و قدرت دنده گیربکس میشود.
قطعات کلاچ عبارتند از:
صفحه کلاچ، دو شاخه کلاچ، صفحه فلایویل، بلبرینگ کلاچ، اهرم، شاخکها، صفحهدهنده و دیسک کلاچ که از یک کاسه مانند از نوع چدن تشکیل شده است.
علائم نشان دهنده ضعیف شدن دیسک و صفحه (صفحه کلاچ):
– پدال کلاچ سفت و خشک شده و حالت ارتجاعی و فنری خود را از دست داده باشد.
– هنگام رها کردن کلاچ، پای شما سریعاً به عقب پرتاب می شود.
– دنده ها هنگام جا زدن صدا می کنند.
– در هنگام حرکت، دور موتور افزایش می یابد ولی سرعت، به آن نسبت افزایش نمی یابد.
– پله پله شدن کلاچ ممکن است به دلیل خشکی و خرابی سیم کلاچ نیز باشد.